Prach prachu, voda vodě
Pít nebo nepít, to je, oč tu běží. Dalo by se napsat s nadsázkou. A odpověď by byla samozřejmě pít. Správnou otázkou by mělo být spíš to, jaké množství tekutin bychom měli denně přijmout. A na to už tak jednoznačná odpověď neexistuje. Výživoví poradci, lékaři a badatelé se už po léta přou, co je vlastně správné. Pojďme si tedy shrnout fakta.
Lidské tělo je tvořeno z velké části vodou. Tělo dospělého muže obsahuje v průměru 60 % vody. Tělo dospělé ženy váže asi 55 % vody. Je to méně proto, že průměrná žena má nižší podíl svalové hmoty, než muž. Svaly přitom vážou více vody, než tuková tkáň. A tělo novorozence obsahuje dokonce až 85 % vody. Přibližně 60 % této tělesné vody je vázáno v buňkách. Zbytek se nachází v mezibuněčném prostoru.
Podíl vody v jednotlivých tělesných orgánech je následující:
85 % krev
22 % kosti
74 % mozek
75 % svaly
Jak dlouho můžeme přežít bez vody
Voda je po kyslíku druhou nezbytností, kterou ke svému přežití potřebujeme. Při úplném vyloučení všech tekutin člověk umírá do týdne. Věděli jste však, že k nezvratným poškozením vnitřních orgánů dochází již po třech dnech bez vody? Nejpozději po třech dnech totiž dochází k selhání jater.
Vysušené rty a tmavá moč jsou již první fází dehydratace. Pozor tedy na tento stav. V další fázi dochází k otokům a bolestivosti očí a kloubů. Poslední fází je zvracení a modrošedá barva prochladlé kůže.
Voda je pro náš život nezbytně důležitá. Přestože si její důležitost často neuvědomuje nejspíš z toho důvodu, že je nám v moderním světě stále dostupná. Podle zprávy UNESCO z roku 2014 však tento komfort nemá celých 768 lidí na planetě. Važme si tedy čisté pitné vody.
Není čistá jako čistá
Existují způsoby úpravy vody, jejichž výsledným produktem je naprosto čistá voda bez detekovatelného obsahu jakýchkoliv dalších látek a minerálů. Může to být například destilovaná voda nebo voda, která je produktem reverzní osmózy. Přestože je tato demineralizovaná voda zbavená škodlivých cizorodých látek, ke konzumaci se nehodí. Vysvětlíme vám proč.
Pití destilované vody narušuje citlivou vnitřní rovnováhu organismu. Tyto závěry potvrdila Světová zdravotnická organizace již v roce 1980. Při vstřebávání demineralizované vody nastává narušení rovnováhy objemu a osmotického tlaku vnitřního prostředí. Regulační mechanismy reagují zvýšeným uvolněním sodíku do krevního oběhu. Tato změna vede ke zvýšení celkového objemu mezibuněčné vody v těle a k vyplavování sodíku zvýšenou diurézou. Při vypití velkého množství takto demineralizované nebo málo mineralizované vody může dojít až k otravě vodou s nástupem hyponatremického šoku doprovázeného otokem mozku, křečemi a metabolickou acidózou. I dlouhodobé pití nižších dávek demineralizované vody může vyvolat nezvratné negativní změny v organismu. Na změny v metabolické rovnováze jsou zvláště citliví oslabení lidé a malé děti.
Podceňovaná „voda na vaření“
Při vaření v demineralizované nebo málo mineralizované vodě dochází k významným ztrátám všech esenciálních prvků z potravin. Například u vápníku a hořčíku mohou ztráty dosahovat až 60 %. To představuje velké riziko nutriční nedostatečnosti. Demineralizovaná voda doslova stahuje organicky vázané minerály z potravin, které by jinak naše tělo mohlo přijmout a správně využít. Nedostatek vápníku a hořčíku ve stravě významně zvyšuje riziko vniku kardiovaskulárních chorob.
Rizikem málo mineralizované vody tedy není jen nedostatečný přísun minerálů z pitné vody. Druhotným významným rizikem je to, že takto upravená voda zbavuje při úpravě vařením potraviny minerálů a dalších prvků. Druhotně tak ochuzuje naše tělo o drahocenné živiny. Je docela možné, že přestože myslíte na zdraví své rodiny a nakupujete kvalitní organické jídlo, přípravou v nevhodné vodě ničíte jeho nutriční hodnotu.
Balená voda, ano či ne
Existuje spousta druhů balených vod od spousty výrobců a distributorů. Ti musí zajistit zdravotní nezávadnost balené vody a upravit nebo neupravit ji v souladu s tím, co jim určuje právní úprava. Nejpřísnější požadavky jsou na kojeneckou vodu. Následuje přírodní minerální voda a dále pramenitá (dříve stolní) voda. Pitná voda je potom označení pro vodu, která nemusí pocházet z podzemního zdroje. Může to být jakákoliv pitná voda stáčená do lahví. Pozorně čtěte etikety, ať nekupujete drahou vodu z vodovodního kohoutku.
Mezi výhody balených vod patří to, že z etikety se dočtete přesné hodnoty obsažených minerálů. Některé přírodní minerální vody obsahují vyšší množství minerálů a jsou určené přímo pro léčbu různých neduhů. Jiné jsou pouze slabě mineralizovány. Kvalita balené vody bývá pravidelně kontrolována státními subjekty.
Pojďme se společně podívat na nevýhody balené vody. V prvé řadě to je velmi vysoká cena. Pokud byste chtěli kvalitní balenou vodu používat i pro vaření a omývání potravin, finanční náklady vaší domácnosti výrazně vzrostou. Přičemž mít kvalitní vodu na vaření je přinejmenším stejně tak důležité, jako mít k dispozici čistou a zdravou vodu k pití.
Dále je to nevhodný způsob skladování. Voda bývá nejčastěji stáčena do plastových lahví. Tento materiál ovšem není zcela chemicky inertní. Při nevhodném skladování v teple nebo na přímém slunci dochází k uvolňování nebezpečných látek do vody. I když vy sami si dáte pozor a láhve skladujete správně, nemůžete ovlivnit skladování v průběhu distribuce balené vody.
Dalším problémem jsou mikroplasty. Výrobci balené vody nejsou v současnosti vázáni žádným právním předpisem či nařízením, aby sledovali výskyt mikroplastů ve svých produktech. Nezisková žurnalistická organizace zadala v březnu tohoto roku velký výzkum balené vody na obsah mikroplastů. Byla zjištěna přítomnost těchto cizorodých látek ve v 247 z celkových 260 vzorků z devíti zemí. To je více než 90% kontaminace. Světová zdravotnická organizace považuje výsledek výzkumu za závažný a do budoucna se chce věnovat výzkumu možných zdravotních rizik vyplývajících z konzumace mikroplastů.